Quantcast
Channel: Campaign Türkiye
Viewing all 14565 articles
Browse latest View live

SXSW’ten ilham getirdik

$
0
0


İlk kez 1987’de yapılan bir konferanstan söz ediyoruz. Dünya “convergence” diye inlemeye daha 10 sene önce ancak başlamışken, müzik, film ve teknoloji dünyanın tam bu noktasında kendi kendine “converge” edivermiş işte. Hani bazı barlar vardır. Çok iyi müzik çaldığı için entelektüeller ve müzisyenler, çok iyi içki karıştırdığı için ağzının tadını bilen zenginler, sahipleri mütevazı olduğu için kendi gibi olabilen gençler takılırlar. SXSW de öyle bir şey işte. (Keza convergence… Şeyler birbirine zorla yakınsamaz)

Şiir gibi ilham veren konferans

Kısa keselim, aldığımız ilhamlara gelelim. Öncelikle yazarın profilini netleştirmek isterim. Hayatında konferans görmemiş, her şeye heyecanlanan saf bir genç kız değilim. Ancak, hiçbir şeyi beğenmeyen, okuduğu türlü kitabı referans gösterip her şeyi çökertme gayretinde bir faydasız entelektüel de değilim. İyi kitap okurum. İnternetim iyidir. Ama ömrümdeki en kompakt ve şiir gibi ilhamı bu konferanstan başka bir yerde almadım. (Karşılaştırma evrenim: Cannes, TED, vb)

Öncelikle, reklamcının festivali değil, reklamverenin de değil. Sırf bu yüzden gidilmeli. Çünkü birbirimizden öğreneceğimiz çok az şey var. Mesele, başka meselelere meraklanabilmek. İşimizin “işlerin kesişimi” olduğunu unutup duruyoruz. SXSW hatırlamak için şahane bahane.

Bu sebeple, çok sinir bozucu olsa da, “şirket kurma aşamasında olanlar?” sorusu sorulduğunda herkesin (-1) el kaldırdığı seanslarda bolca vakit geçirdim. Ya da, aşırı teknik konuşmalar sırasında sağlık mı, spor mu, moda mı konuştuğumuzu dahi unuttuğum oturumlarda deli deli notlar aldım. Ya da sanata, müziğe, filme verdim kendimi. Ama fikrine, yapım aşamasına, imkansız olana, deneysel olana…

Size birkaç soru…

Yazımı soru formatında bazı tavsiyeler vererek bitireceğim. Çünkü insan en iyi kendi merak ettiği şeyi ararmış ve sonunda da bulurmuş.

“Bize bir viral” diye siparişler alırken, verirken, o tam olarak ne demek oluyor gerçekten diye hiç düşündünüz mü? Dünyanın en büyük içerik şirketlerinden biri olan ve “The Dress” fenomeninde imzası bulunan Buzzfeed için “viral” ne demek mesela? “Tek çare viral” derken, bunu E=mc2 gibi bir matematiğe dönüştürenleri merak edin. Buzzfeed ve Collegehumor gibi isimleri sadece bilmeyin, takip edin, kurcalayın, nasıl iş yaptıklarını anlayın.

Uber, neden UberPool özelliğini SXSW’ten bir hafta önce Austin’de yayına alıyor, rakibi Lyfty, SXSW’e sponsorken, paylaşım ekonomisinde bariyerler mi var, yoksa herkese sonsuz oyun alanı mı? Zuckerberg’in son kitap tavsiyesi Steven Pinker “The Better Angels of Our Nature”ı da denk getirirseniz okuyun. (Terlikli genç adamdan kitap tavsiyesi almam diye bakmayın)

Paola Antonelli sanatın, Martine Rothblatt teknolojinin, Princess Reema (bence) hipokrasinin şu anda gelebildiği en aşmış noktasında neden duruyorlar, ne yapıyorlar da oradalar bir bakın. Sanatın aslında ne olduğunun, insanın makineleşmekten başka bir çıkışı olamayacağının, soylu markaların “soy-suz”lara iyilik yapma masallarının nasıl mide bulandırıcı olabileceğinin sınırlarını, ihtimallerini bir düşünün.

Sonra bir de şunları düşünün… Microsoft’un CTO’su neden dünyanın en kalın yemek kitabını yazsın? LA Valisi, neden SXSW’te parasıyla seans alıp şehrini anlatsın? Notimpossible diye bir şirket kuran ve dünyanın en güzel gülüşüne sahip bir takım adamlar ne yapıyorlar? Catapult Sports isimli şirketten big data yönetmek adına neler öğrenilir? Oyunlar, reklamcılığın yerini alacak gibi bir his size de geliyor mu? 3D printer’lar; ayakkabı, kıyafet, protez kol basabiliyor, Ex Machina’nın Ava’sı Tinder’dan gazeteci düşürebiliyor, NASA meteor çarpma ihtimallerini hesap eden algoritmasını (dünya güvenlik sistemi bir nevi) herkese katkısı için açıyor, BINA48 yapay zekası “keşke gerçek olsaydım” diyebiliyor, Exoskeleton diye bir mevzu var derken… Yoksa? Evet, düşünün.

Ya da hepsini boş verin. Şunu düşünün… Binmiş olduğunuz alametin dümeni sizde olsa, nereye giderdiniz? Bir de en son ne zaman çok iyi müzik dinlediniz ve umarsızca dans ettiniz?

 

Ömür Kula Çapan

Tribal Worldwide İstanbul

Genel Müdürü

@omurkula

 

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Nisan 2015 sayısında yayınlanmıştır.

 

 


SXSW’te aynı konuya 5 farklı bakış açısı

$
0
0


Geçtiğimiz sene soğuktu Austin, bu yıl sıcak. Her yaştan öğrenci ruh haline sahip binlerce insan oradan oraya koşturduk. Bir şey kaçırmamanın mümkün olmadığı yoğun programın; paylaşım, anlatım, yapma/etme/deneme seansları geleceğe ait bir sel gibi üstümüzden geçti diyebilirim. Çok uzun zamandır böyle iyi, umutlu ve özgür hissetmemiş, mesleğimle ilgili özlediğim duyguları böyle yoğun yaşamamıştım.

SXSW’ten birçok trend listesi çıkarılabilir ve hepsi doğru ve hepsi yanlış olur. Guru diyebileceğimiz adamların keynote’larının özeti paylaşılabilir, ama onlar zaten her yerde var. Ben burada genel festival tecrübemden ve çıkarımlarımdan bahsedeceğim.

Bu yıl SXSW’te ne vardı?

Aşağıda sayacaklarım günümüzde birçok festivalin ana konuları. Austin’in farkıysa aynı konuyu en az 5 farklı bakış açısı ile bugünden uzak geleceğe kadar tartması, tartışması, tartıştırması:

1 – Giyilebilir Teknolojiler: Daha çok sağlık ve spor başlığı ile hayatımıza girmeye başlamış olan bu ürünler artık her konuda yardımcımız olacağa benziyor. Herkesin kişisel hizmetkarı olacak drone’lar birkaç yıla kadar emrimizde.

2 – Nesnelerin İnterneti: Bu konu fena. İnternet her şeyi istiyor. Evet, her şeyi. Yediğimizi, içtiğimizi, evlerimizi, yollarımızı, oyuncaklarımızı, uykumuzu, eğlencemizi, kahkahamızı, kahve makinemizi… Her şey birbirine bağlı olunca hayat ne kadar kolay olacak onu bilmiyorum ama markaların insanın her adımını daha o düşünmeden bileceğini biliyorum.

3 – Ulu Bilgi: Big Data’ya ulu bilgi demek istiyorum. Zira içinden geçtiğimiz her şey birbiriyle konuşurken oluşan ve her gün büyüyen bu bilgi, yaşayan bir bilgi ve daha öncekilerle kıyaslanamayacak bir kesinlikte hayatları tahmin edebilme gücüne sahip. Olay sadece bunu bilmekte değil, bu bilgiyi akıllıca kullanabilmekte elbette…

 

4 – Skip Ad Culture: Bu başlığı İngilizce kullandım, YouTube’dan alışkınız zaten bu söyleme. Paralı TV’lerin “reklamsız” diye reklam yaptığı ortamda bildiğimiz anlamıyla reklam, kaçınılması gereken, hatta bunun için para bile verilebilinen bir zaman kaybı olarak algılanıyor. Bunu bilerek hala sadece hikaye anlatmaya devam eden markaların, hikayeleri ne kadar iyi olursa olsun gözden uzaklaşacaklarına artık eminiz.

5 – Anlamlı İçerik: Ulu Bilgi’nin gösterdiği yerlerde, konuşmak istediğimiz insan anlamlı bir içerik ile karşılaşırsa bundan daha değerli bir fikir oluşumu yaratamazsınız. Zira içerik, bir ihtiyaca yönelik fonksiyonel bir biçim de alabiliyor bu sayede. Mobil akıllı cihazların rolü, diğer tüm aygıtların önüne geçiyor bu durumda…

 

Neden SXSW’e gidilmeli?

1. Austin harika bir yer. Genç, ön yargısız, özgür ve geleceğe bakan sanat ruhlu bir yer.

2. Cannes’dan daha ucuz daha genç daha eğlenceli.

3. Şişik ya da şişirilmiş değil henüz. Etrafta “dünyayı ben yarattım” diyen insan yok. (Bunu demeye hakkı olan çok olsa da)

4. Film ve Müzik Festivali ile iç içe olduğu için karma bir toplulukla kaynaşıyor, çok ilginç bağlantılar kurabiliyorsunuz.

5. Zaman farkı nedeniyle mailleriniz günün ortasında susuyor, odaklanabiliyorsunuz.

6. Canlı müzik. Aynı gün içinde şehirde 200’ün üzerinde farklı grup performansı… Bu akıl almaz bir zenginlik…

7. Waterloo Records

8. La Barbecue 

SXSW’ten diğer kavramlar, filmler, insanlar, aplikasyonlar, vs:

Formichetti, Nick Knight, Glitch, Neuroplasticity, Task Switching, Collapse of Focus, Transactive Memoria, Stereo Thinking, Deutsch, Daniel Pink, Innovation, New Creatives, The Twinsters, The Automatic Hate, GGOOLLDD, More Music, More Fun.

 

Tuğbay Bilbay

Manajans CEO & CCO

@tugbaybilbay

 

Bu yazı Campaign Türkiye Nisan 2015 sayısında yayınlanmıştır.

 

 

Pazarlama guruları İstanbul’da buluşuyor

$
0
0


Perakende sektörünün 1 milyonu aşkın paydaşını bir araya getirmeye hazırlanan Yerel Zincirler Buluşuyor Konferansı ve Fuarı, konusunda uzman yerli ve yabancı pek çok ismi ağırlayacak.

“Dönüşümü Başlat, Geleceği Kazan” temasıyla teknoloji konusunun ele alınacağı ve 15-16 Nisan tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan konferansta en ilgi çeken konuşmacılardan bir tanesi Envirosell danışmanlık şirketinin kurucusu ve CEO’su Paco Underhill olacak.

Paco Underhill

“Teknolojı̇ Çağında Akıllı Perakende” adıyla bir sunum yapacak olan Underhill, dünya çapında alışveriş davranışının farklı özellikleri üzerine yaptığı araştırmaları ve kitaplarıyla tanınıyor. 30 yılı aşkın tecrübesi ile tüketicilerin neyi satın alıp neyi almadıklarını ele alan Underhill, dünyanın en çok tercih edilen perakende danışmanı konumunda. Underhill, The New York Times, London Times, Wall Street Journal gibi yayın organlarında başmakale ve köşe yazıları da yazıyor. “Why We Buy”, “Neden Satın Alırız” isimli kitabı 20’nin üzerinde dile çevrilen Paco Underhill, perakende konusunda bugüne kadar yazılmış kitaplar arasında en çok satan kitabın yazarı unvanına da sahip.

Leonard Brody

‘Yerel Zincirler Buluşuyor’ Konferansı’nın ağırlayacağı dünyaca ünlü isimlerden bir tanesi de NowPublic ve Growlab şirketinin Kurucusu olan Leonard Brody olacak. Dijital dünya düzeninin tartışmalar yaratan lideri sayılan Brody, Birleşmiş Milletler, G8, Hindistan, İrlanda ve Güney Afrika gibi ülkeler bazında danışmanlık veriyor. Dünyanın en büyük haber sitelerinden nowpublic.com’un sahibi de olan Brody, dijital dünyada insan davranışlarını en iyi değerlendiren girişimcilerden bir tanesi. Brody, konferansta, “Gelecek Yeniden Yazılırken” isimli konuşmasıyla, internetin yaygınlaşmasıyla birlikte doğan sanal kimlikleri, bu kimliklerin gerçek kimliklerden hangi açılardan farklı olduğunu, nasıl davrandığını, nasıl satın aldığını aktaracak.

Konferansta ayrıca, Unilever Modern Ticaret Müşteri Geliştirme Direktörü Rıza Güllüoğlu’nun moderatörlüğünde; Weiner, Edrich, Brown Inc Başkan Yardımcısı Erica Orange ve Weiner, Edrich, Brown Inc Başkan Yardımcısı Jared Weiner da konuşma yapacak. JosDeVries Yaratıcı Direktör ve CEO’su Christiaan Rikkers ise, “Kanallar Arasında Perakende Yolculuğu” başlığı ile bir konuşma yapacak.

 

 

 

Sosyal medya Survivor All Star’ı konuştu

$
0
0


31 Mart Salı gününün sosyal medya ratingleri belli oldu. Somera’nın sosyal medyadaki konuşulmaları ölçümleyerek hesapladığı sosyal televizyon ratingleri sıralamasında günün galibi, TV 8’de yayınlanan Survivor All Star oldu.

Eleme heyecanının yaşandığı Survivor All Star, Anıl’ın birinci olması, son ikiye kalan Almeda ve Merve Oflaz’dan en az oyu alan Almeda’nın elenmesiyle çok konuşularak günü 1. bitirdi (Somera rating: 28,80).

Fatih Portakal ile Ana Haber, yoğun gündem maddelerinin konuşulduğu bir programla daha izleyici karşısındaydı. #neoluyor hashtagiyle kişilerin yorumlarını paylaştığı program, 11,22 somera ratingine sahip ve sosyal medya performansında 2.sırada.

Filinta, diziye dair genel yorumların yapıldığı bir bölümle izleyici karşısına çıktı. Aksiyon sahneleriyle adından sıkça bahsettiren dizi, 10,35 somera ratingiyle günün en çok konuşulan 3. yapımı.

 

 

Yandex Hababam Sınıfı’nın 40. yılını kutluyor

$
0
0


Yandex, Türk sinema tarihinin efsane serisi Hababam Sınıfı’nın 40. yıl dönümünü özel bir logo ile kutluyor.

Rıfat Ilgaz’ın unutulmaz romanından uyarlanan, Ertem Eğilmez’in yönettiği, başrollerinde Kemal Sunal, Adile Naşit, Halit Akçatepe, Tarık Akan ve Münir Özkul gibi Türk sinemasının en önde gelen oyuncularının yer aldığı ilk Hababam Sınıfı filmi 1 Nisan 1975 tarihinde izleyicilerle buluşmuştu. Yandex ana sayfasındaki özel logoya tıklayan kullanıcılar Hababam Sınıfı‘nın unutulmaz anlarının videolarına, asla eskimeyen şakalara, filmlerin afişlerine, oyuncular hakkında detaylı bilgilere ve Hababam Sınıfı ile ilgili  daha birçok içeriğe kolayca erişebiliyor.

 

 

Domino’s'tan insansız teslimat aracı

$
0
0


Domino’s Pizza İngiltere güçlü teknoloji ilerlemisine  pizza teslimat araçlarıyla bir yenisi daha kattı.

Bugünden itibaren, Domino’s'tan pizza siparişi verenler kapı teslimatçı bir insan yerine otomaik bir teslimat aracıyla kaşılaşacak. Sürücüsüz araç sayesinden %400 daha fazla pizza taşınabilecek ve Domi-No-Driver‘ın H.U.N.G.A.R sistemi ( Açlık tespiti ve mesafe tayini) ve müşterilerin GPS’ini kullanarak yoldaki engelleri tespit edip en güvenli rotayı belirleyecek.

Herhangi bir aksilik olduğunda ise aracın LED ekranında “Özür dilerim”, “Kusura bakmayın” ve “Nasıldım?” mesajları gösterilecek.

Domino’s Pizza İngiletere paarlama direktörü Simon Walls:” Bir zamanlar sürücüz araçlar bilim-kurgu gibiydi, ama artık avcumuzun içinde ve bu yeniiği kullanarak pizza teslimatı yapmak bize yeni bir fırsatlar dünyası sunuyor” şeklinde konuştu.

Haymarket’ın kârı 16 milyon dolara çıktı

$
0
0


Bünyesinde, Campaign, Media Week, FourFourTwo ve Stuff gibi dergileri barındıran Haymarket Media Group, finansal verilerini açıkladı. 1 Ocak 2012′den 30 Haziran 2014′e kadar olan 18 aylık dönemde, Haymarket Media Group gelirini 277.8 milyon dolar olarak açıkladı. Kuruluşun geçen yılki ( 1 Ocak 2012 – 30 Haziran 2013) geliri ise 469.7 milyon dolar idi.

30 Haziran 2014′e kadar olan dönemde karını %3.3 artırarak 16.2 milyon dolar‘a çıkaran Haymarket, gelirinin %27′sini dijital ürünlerden, %48′ini basından ve %18′ini de FACE (festivaller, ödüller, konferanslar, sergiler ve eventler) medyasından topladı.

Haziran 2015′te sonlacak dönem için Haymarket gelirlerinin dağılımın şu şekilde olması bekleniyor:  %31 dijital, %45 baskı ve %18 FACE olması bekleniyor. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Haymarket CEO’su Kevin Costello, “3 yıl önceyle günümüzü kıyaslamak gerekirse, daha dengeli bir portfolyomuz olduğunu ve daha çeşitli kanallardan gelirlerin elde edildiğini görüyoruz” dedi.

 

En iyi start-up’lar Cannes’da yarışacak

$
0
0


Unilever, dünyanın en iyi 50 pazarlama teknolojisi start-up’larınıbelirlemek için Lions Innovation ile ortak oldu.

Organizasyoncuların yaptığı açıklamaya göre “Foundry 50 at Cannes”  markaların insanlarla daha iyi iletişime ve ektileşime geçmesi ve daha iyi bağlantı kurmasına yardımcı olan start-up şirketler arıyor.

Sektör liderlerinin bir panelde seçeceği en iyi 50 start-up, 25 ve 26 Haziran’da düzenlecek Lions Innovation açılışına bilet alacak. Etkinliğin merkezinde data, teknoloji ve fikirler var.

Panelistlerin arasında Unilever global pazarlama kıdemli başkan yardımcısı Marc Mathieu, Unilever Ventures başkanı Oliver Garel, Founders Forum ortak kurucusu Brent Hoberman, Lions Innovation başkanı Robert Demblitz, Collider ortak kurucusu Rose Lewis yer alacak.

Seçilebilmek için start-up’ların aşağidaki kriterleri yerine getirmesi gerekiyor:

  • Yenilikçi ve birlik bozan olarak, pazarda bulunan rakiplerden açıkça daha farklı olmak
  • Marka ve pazarlama sektörü için alakalı ve ilgi çekici olmak
  • En azından 5 yıl anonim şirket olmak
  • 10 milyon dolardan daha az öz sermaye fonuna sahip olmak

Seçilen start-uplar, sektör liderleyile ‘speed-dating’ formatında etkileşime geçebilecek ve etkinliğe katınlan organizasyoncularla tanışabilecek. Cannes Lions CEO’su Phillip Thomas: “Foundry 50, sektörün geleceği için yararlı olabileceğini düşündüğümüz ilişkileri hevesle başlatmaya adadı” şeklinde konuştu.

 

 


#VougeEmpower cinsiyet rollerine meydan okuyor

$
0
0


Vogue India, Hintli kadınlar üzerindeki baskının farkındalığını artırmayı hedefleyen #VougeEmpower kampanyası dahilinde “My Choice” isimli bir kısa film yayınladı.

Kersi Khambatta tarafında yazılan ve Tassaduq Hussain tarafından çekilen kısa filmde değişim elçisi olmayı kabul etmiş kamuoyunca tanınan fikir önderleri yer alıyor.

 

 

Youth Republic’te üst düzey atama

$
0
0


Youth Republic Events&Activations bölümü yöneticiliğine Melis Ergin atandı.

Ergin 2004 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji bölümünden okurken Kampus Marka Yöneticisi olarak katıldığı Youth Republic’te 9 yıldır ajansın hizmet verdiği bir çok global ve yerel markalar için proje yöneticiliğinde , Vodafone için özel kurulan Red Republic takımı yöneticiliğinde ve digital etkinlik& aktivasyon yöneticiliği gibi pozisyonlarda görev yapmıştı. Youth Republic’in tüm deneyimsel pazarlama faaliyetlerinin gerçekleştirildiği Events & Activations bölümünün tümünden sorumlu departman direktörlüğüne getirildi.

 

 

 

Twitter’da Calve ve Fuat Ergin’den “rap şov”

$
0
0


Calve’nin 4 yeni sosunun tanıtımı için hazırladığı “Evdeki Sos” reklam kampanyası kapsamında Twitter’da gerçekleştirilen dijital projede rap yine başroldeydi.

 

Rap müziğin Türkiye’deki önemli isimlerinden Fuat Ergin’in resmi Twitter hesabı üzerinden Calve’yi tagleyerek paylaştığı video ile başlayan şov, yerini Calve, Fuat Ergin ve Twitter kullanıcıları arasında devam eden bir “tweet rap” canlı yayınına bıraktı. Fuat’ın başarılı rap tweetlerine takipçiler de kendi rap tweetleriyle karşılık verdi.

“Evdeki Sos vs. Rap’teki Boss”

Calve ve Fuat Ergin’in Twitter’daki şovuna ait videoların sosyal medyada hızla yayılması üzerine Calve, Fuat ile bir canlı yayın düzenleyeceklerini duyurdu. Geçtiğimiz günlerde Fuat Ergin’in evinden Twitter’da gerçekleştirdiği canlı yayında, gün  boyunca #evdekisos hashtagiyle paylaşılan tweetler keyifli bir rap şovuna dönüştü.

Fuat’ın Calve’ye özel hazırladığı rap şarkılarıyla süslenen “Evdeki Sos vs. Rap’teki Boss” şovu yoğun ilgi üzerine akşam saatlerine kadar sürdü. Yaklaşık 8 saat süren canlı yayın süresince, #evdekisos hashtagiyle 22 bin 650 tweet atıldı. Gün boyunca paylaşılan tweetlerin yüz otuz üç tanesine Fuat tarafından kişiye özel ve real time çekilen rap videoları, capsler ve giflerle eğlenceli yanıtlar verildi.

Künye:

Reklamveren Calve

Reklam Ajansı Dwarf Planet

Kreatif Direktör Enes Danış

Reklam Yazarı Figen Demir

Proje Yöneticisi Ceyda Bakkal

Müşteri Direktörü Alican Arkun

Prodüksiyon Uluç Keçik Production

 

Turkcell, SesliHarfler ile anlaştı

$
0
0


Turkcell, Household kategorisi için tüm dijital çalışmalarını dijital ajans SesliHarfler ile birlikte yürütme kararı aldı.

SesliHarfler Genel Müdürü İdil Dereci, ajansın farkının teknoloji ile iç içe yaşayan iştahlı ve üretmeden duramayan yaratıcı ekipleri ile hizmet verdiği markalarına gözü gibi bakan yönetim anlayışları olduğunu belirtti. Bundan böyle Turkcell’in gerçekleştireceği, Household kategorisinde yapacağı tüm dijital ve sosyal medya çalışmalarının altında SesliHarfler’in imzası yer alacak.

Anadolu Sigorta’dan 90. yılına özel reklam

$
0
0


Anadolu Sigorta, kuruluşunun 90. yılını, TBWA\İstanbul’un hazırladığı reklam filmiyle kutluyor.

Reklam filminde; küçük de olsa insanların hayatına dokunan bireysel sigortalarla birlikte, Anadolu Sigorta hizmetleri anlatılıyor. Filmin son kısmında ise reklam sürpriz bir şekilde sıcak bir hikayeye dönüşüyor.

Farklı tekniklerle gerçekleştirilen görsel anlatıma sahip reklam filminin çekimleri 2 gün İzmir’de ve 1 gün İstanbul’da gerçekleşti. Çekimlerde; technocrane, steadicam ve hava planları çekimi için kullanılan flycam gibi teknolojilerin yanı sıra, sırf araba planında kullanabilmek için Russian Arm tarzı özel bir ekipman üretildi.

Prodüksiyonunu DEPO Film’in üstlendiği reklam filminin yönetmen koltuğunda Gönenç Uyanık yer alıyor.

Künye:

Reklamveren Anadolu Sigorta

Reklamveren Yetkilisi Musa Ülken, Filiz Tiryakioğlu, Berna Ergüntan, Elif Banu Kocaoğlu İlker Demircioğlu, Esra Doğan

Reklam Ajansı TBWA\ISTANBUL

CCO İlkay Gürpınar

Kreatif Direktör Arkın Kayhaoğlu

Yaratıcı Ekip Orkun Önal, Can Bilginer, Bilge Tekin, Kerem Şeşen

CSO Toygun Yılmazer

Genel Müdür Yardımcısı, Stratejik Planlama Tuğyan Çelik

Stratejik Planlama Ekibi Nisan Danışman, Emirhan Çelikbilek

Prodüksiyon Ekibi Övünç Hitay, Reyhan Adlan, Cansu Arcan

Prodüksiyon Şirketi DEPO Film

Müzik Jingle Jackson- Emre Irmak

Kullanılan Mecralar TV, sinema, radyo, outdoor, basın, internet

 

 

JR.’ın Nisan sayısı çıktı!

$
0
0


Türkiye’nin yaratıcı gençlik platformu JR. by Campaign’in Nisan sayısı çıktı! Bu seferki sayıda graffiti sanatçısı Leo Lunatic’in ünlü kızgın pandası, sizi elinde JR. dergisiyle karşılıyor.

İstanbul’un çeşitli duvarlarında yer alan pandasıyla tanınan Leo Lunatic, 24 Mart günü Lift ofisine geldi ve duvarlardan birine dergi kapağında gördüğünüz çalışmayı yaptı.

Leo’nun, Aşk Yeniden dizisinin junior oyuncularının röportajlarının ve 30 yaş altındaki ekibimizin hazırladığı daha bir sürü konunun yer aldığı JR. dergisinin dijital versiyonuna aşağıdan ulaşabilirsiniz. Basılı versiyonun nerelerde bulunduğunu görmek içinse buraya tıklayabilirsiniz.

 

 

Markaların Instagram’daki en iyi 15 videosu

$
0
0


Markalar, Instagram’ı Mart ayında da epey aktif kullandılar. Dijital pazarlama, e-ticaret ve danışmanlık şirketi Econsultancy onların öne çıkan en başarılı örneklerini derledi.

İşte karşınızda Mart ayının en başarılı markalı videoları:

Go Pro

Coca-Cola


General Electric

Mr Porter  

National Geographic

LEGO

 

Nike


Bull

Ford


Oreo

Adidas Originals


Adweek Europe

 


Çoğunluğun beğenileri “Çoğunluğu Anlamak”ta tartışıldı

$
0
0


Starcom MediaVest Group Türkiye, 26 Mart Perşembe günü “Türkiye’de Orta Sınıf, Medya ve Popüler Kültür” konularının ele alındığı “Çoğunluğu Anlamak” temalı bir etkinlik gerçekleştirdi.

Kanyon AVM sinemalarının ev sahipliğini yaptığı etkinliğin amacı, toplumumuzu çevreleyen/etkileyen kültür öğelerini, aidiyetleri, değerleri, beklentileri kavrayıp anlamlandırmak ve popüler ve sevilen markalar yaratmak hedefindeki pazarlama/reklam profesyonellerine, çoğunluklara “dokunmanın” yollarını keşfetmekte yardımcı olabilmek olarak belirlendi.

Etkinlik süresince, konuşmacılar eşliğinde, toplumumuzun değişen ve değişmeyenleri, beğeni ve tercihlerimizi etkileyen kültürel kodlar, ortak ve ayrışan yönlerimiz, popüler kültür ve medya-kültür ilişkileri irdelendi.

Starcom MediaVest Group Türkiye Genel Müdürü  İnanç Dedebaş’ın modere ettiği etkinliğe katılan konuşmacılar ise şu isimlerdi:

-Ipsos Türkiye Başkanı ve Ipsos Global Yönetim Konseyi Üyesi Vural Çakır,

-Sosyal Antropolog ve Televizyon Eleştirmeni Prof. Dr. Tayfun Atay,

-Sosyolog Prof. Dr. Orhan Tekelioğlu,

-Gonzo Insight Kurucu Ortağı Onur Yazıcıoğlu,

-Star TV Genel Müdürü Ömer Özgüner,

-Endemol Türkiye Başkanı Gökhan Tatarer,

-Kimola Kurucusu Mustafa Savaş,

-SMG Liquid Thread Türkiye Başkanı Ferda Tarakçıoğlu Erdem,

-SMG Türkiye Business Intelligence Başkanı Mutlu Doğruak.

 

 

Accenture’ın 2015 Teknoloji Vizyonu’nda gündem ekosistem

$
0
0


Accenture tarafından sunulan 2015 Teknoloji Vizyonu raporuna göre öncü kuruluşlar, yeni dijital “ekosistemler” yaratmak için diğer dijital işletmelerden, müşterilerden ve cihazlardan oluşan geniş bir alan içinde kendilerine yeni bir yol açıyor. Dijital işletmelere dönüşmek için teknolojiyi kullanmaya başlayan ve endüstri deneyimlerini, pazarlarını yeniden şekillendirmek için dijitalin gücü ile birleştirmeye odaklanan önde gelen şirketler, tek başlarına değil ekosistemler şeklinde çalışıp “Biz Ekonomisi”ni yaratarak fark ve kar yaratma alanında büyük potansiyel görüyor.

Accenture, “Biz Ekonomisi”ne geçişi, 2.000’den fazla IT ve işletme yöneticisinin katıldığı global araştırmasıyla gözler önüne serdi. Araştırmaya katılan 5 kişiden 4’ü, gelecekte platformların, endüstrileri birbirleriyle bağlantılı (interconnected) ekosistemler halinde yeniden şekillendirmesiyle sınırların önemli ölçüde belirsizleşeceğine inanıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 60’ı ilgili endüstri dallarına yeni ortaklar katmayı planlarken yüzde 40’ı kendi endüstrileri dışındaki dijital ortaklardan destek almayı planlıyor, yüzde 48’i ise dijital teknoloji platformu liderlerini çalışmalarına dahil etmeyi düşünüyor.

Dün gerçekleşen basın toplantısında Accenture Türkiye Teknoloji Grubu Ülke Lideri ve Yönetici Ortağı Emre Hayretci, konu ile ilgili olarak; “Geçtiğimiz yıl açıkladığımız Teknoloji Vizyonu raporunda, büyük işletmelerin süreçlerini daha etkin şekilde yönetmek, pazara giriş şekillerini dönüştürmek, ortaklarla iş birliği yapmak, müşterilerle iletişimlerini güçlendirmek için dijital teknolojilere geçerek pazarlarının liderliğini yeniden ele geçirdiklerini belirtmiştik. Dijital artık bu şirketlerin DNA’sına işlemeye başladı. Bu şirketlerin değişimi daha geniş ölçeklerde gerçekleştirebilmesi için gelecek dönem ürün, hizmet ve işletme modellerini şekillendirirken, dijital işletmelerden oluşan daha geniş bir ekosistemden destek almak üzere sınırlarını esnetmeleri gerekiyor” dedi.

İşte Accenture’ın 2015 Teknoloji Vizyonu’na göre öne çıkan trendler:

·  Benim İnternetim: Bizim kişiselleştirilmiş dünyamız

Günlük kullandığımız objeler de günlük deneyimlerimiz gibi çevrimiçi oluyor ve yaşamlarımızın derinliğine inen çok sayıda dijital kanal oluşturuyor. Şirketlerin üzerinde çalıştıkları veya denediklerini bildirdiği kanallar arasında yüzde 62 ile giyilebilir cihazlar, yüzde 68 ile çevrimiçi TV’ler, yüzde 59 ile çevrimiçi otomobiller ve yüzde 54 ile akıllı cihazlar yer alıyor. Geleceğini düşünen işletmeler yeni uygulamaları, ürünleri ve hizmetleri inşa etme şekillerini değiştiriyor. Bu erişim noktaları üzerinde kontrol sahibi olmak için müşterinin güvenini sarsmadan tüketici deneyimlerini de sisteme dahil ederek onları motive eden yüksek düzeyde kişiselleşmiş deneyimlerin sunulması gerekiyor. Araştırmaya katılanların yüzde 60’ı kişiselleştirilmiş teknolojilere yapılacak yatırımın pozitif getiri sağlayacağını düşünüyor. Bu yeni “Benim İnternetim” alanında başarılı olan şirketler, bir sonraki çağın ev sahipleri olacak.

·  Sonuç Ekonomisi: Somut sonuçlar üreten donanım

Akıllı donanımlar dijital işletme ile fiziksel dünya arasında bir köprü vazifesi görüyor. Lider işletmeler, nesnelerin interneti ile dijital araç kutularına donanım ve sensör yerleştirerek yüksek düzeyde birbirine bağlı donanım bileşenleri üretip müşterilerine gerçekten istedikleri şeyi anlık olarak vermek için çaba sarf ediyor. Daha fazla ürün veya hizmet değil, daha anlamlı sonuçlar… Araştırmaya katılanların yüzde 87’si ağ üzerinde daha akıllı donanımların, sensörlerin veya cihazların daha büyük oranda kullanılmasını ve bu şekilde işletmelerin mal ve hizmet satışından sonuç satışına geçişinin artacağını kabul ediyor. İleriye gitmenin artık bir şeyler satmakla değil, sonuç satmakla ilgili olduğu vurgulanıyor. İşte buna “sonuç ekonomisi” deniyor.

·  Platform Devrimi: Ekosistemlerin tanımlanması ve endüstrilerin yeniden tanımlanması

Dijital endüstri platformları ve ekosistemleri piyasadaki bir sonraki alt üst edici dalga olarak görülüyor. Platform bazlı şirketler, dijital ekonominin büyüme ve karlılık fırsatlarını giderek daha fazla yakalıyor. Aslında, araştırmaya katılanların yüzde 75’i, platformların başını büyük teknoloji şirketlerinin değil, endüstri oyuncuları ve liderlerinin çekeceğine inanıyor. Katılımcıların yüzde 74’ü, dijital işletme ortakları ile veri entegrasyonu için endüstri platformlarını kullanıyor veya bunları deniyor. Bulut ve mobildeki hızlı gelişmeler yalnızca bu platformlarla ilgili maliyet ve teknoloji bariyerlerini ortadan kaldırmakla kalmıyor, aynı zamanda endüstrilerde ve coğrafyalarda yeni oyun alanları açıyor. Kısacası, platform bazlı ekosistemler yeni rekabet düzlemini oluşturuyor.

·  Akıllı İşletme: Çok miktarda veri + daha akıllı sistemler = Daha iyi işletmeler

Yazılımlar bugüne kadar çalışanların daha iyi ve daha doğru kararlar vermeleri için kullanıldı ancak büyük miktardaki verinin işlenmesi, analitiği, veri bilimi ve bilişsel teknolojideki gelişmeler sayesinde yazılım zekası, makinelerin bilgiye dayalı daha doğru karar vermelerini sağladı. Araştırmaya katılanların yüzde 80’ine göre bu çağ, uygulamaların ve araçların insana daha yakın bir yazılım zekasının olacağı bir dönem olacak. Araştırmaya katılanların yüzde 78’i yazılımların kısa bir süre sonra değişen dünyamızı öğrenebileceğine ve buna adapte olabileceğine ve öğrenilen deneyimlere dayalı kararlar verebileceğine inanıyor. Bir sonraki operasyonel mükemmellik düzeyi ve yazılım hizmetlerinin gelecek jenerasyonu yazılım zekasında sağlanan en yeni kazançlardan ortaya çıkacak.

·  Yenilenen İş gücü: İnsan ve cihaz arasındaki iş birliği

Dijitale geçiş baskısı, insanların ve cihazların birlikte yapacakları şeylere duyulan gereksinimi artırıyor. Araştırmaya katılanların şirketlerin yüzde 57’si daha önce IT uzmanları tarafında yapılan veri görüntüleme gibi görevleri, artık iş kullanıcılarının yapmasını sağlayan teknolojileri kullanmaya başladığını ifade ediyor. Doğal ara yüzler, giyilebilir cihazlar ve akıllı cihazlardaki gelişmeler, şirketlerin çalışanlarını teknoloji ile güçlendirmeleri için yeni fırsatlar sunuyor. Araştırmaya katılan yöneticilerin yüzde 78’i, çalışanların akıllı cihazlarla birlikte çalışmasını sağlayan işletmelerin başarılı olacağını kabul ediyor. Katılanların yüzde 77’si üç yıl içerisinde, şirketlerin çalışanlarını eğitir gibi cihazlarını da eğitmeleri (akıllı yazılımlar, algoritmalar ve makinenin öğrenmesi vb.) konusuna odaklanacağını düşünüyor. Başarılı işletmeler, insan yeteneklerinin ve akıllı teknolojinin birlikte çalışmasının sağlayacağı yararları anlayacak ve her ikisini de yenilenen iş gücünün önemli üyeleri olarak konumlayacak.

BNP Paribas Cardif’in iletişimi Excel’e emanet

$
0
0


BNP Paribas’nın sigorta çözümlerini sunan birimi BNP Paribas Cardif Türkiye’nin stratejik iletişim danışmanı Excel İletişim Yönetimi oldu. Excel İletişim Yönetimi bundan böyle, markanın iletişim faaliyetlerinin danışmanlığı, planlaması ve uygulamasını yürütecek.

Koruma sigortacılığı, hayat sigortacılığı, bireysel emeklilik alanlarında faaliyetlerini sürdüren BNP Paribas Cardif Türkiye, 2008 yılından bu yana Türk sigortacılık sektöründe yer alıyor.

 

 

Campaign Türkiye Nisan sayısı çıktı

$
0
0


İşte Nisan sayımızda öne çıkan konulardan bazıları:

İçerik kraldır sözünü binlerce kez duyduk ama pazarlama dünyasında içerik tarafında gerçek bir hareketlenme görmemiştik, ta ki 2014’ğn son yarısına kadar. Artık global networkler içerik pazarlama ajansları satın alıyor, kreatif ajanslar içerik departmanları kuruyor… Türkiye’de içerik pazarlama ajansları arka arkaya açılıyor… Herkes içerikten kendine pay almaya çalışıyor. İçerik pazarlama alanındaki tüm güncel gelişmeleri inceledik.

SXSW 2015 izlenimleri

Müzik, film ve teknoloji dünyasını bir araya getiren South by Southwest (SXSW) bu yıl 17-22 Mart tarihlerinde Austin’de yapıldı. Son yıllarda pazarlama dünyasının da yakın takibinde olan festivali en iyi sektörden katılımcılar anlatır dedik ve Türkiye’den katılımcıların izlenimlerini, öne çıkan konuları, dikkatlerini çeken trendleri yazmalarını istedik.

Manajans JWT CEO ve CCO’su Tuğbay Bilbay, TBWA\İstanbul CSO ve Başkan Yardımcısı Toygun Yılmazer, 41?29! Ajans Başkanı Alemşah Öztürk, Tribal Worldwide Genel Müdürü Ömür Kula Çapan, Turkcell Yaratıcı işlerden Sorumlu Pazarlama İletişim Müdürü Doruk Yılmaz, Bigumigu Kurucusu ve Yönetici Ortağı Yalçın Pembecioğlu’nun gözünden SXSW 2015’i Nisan sayımızda okuyabilirsiniz.

- TBWA\İstanbul’da iş yapış süreçleri tamamen değişiyor. Ajanstaki her bir kişiye gerçek zamanlı bilgi akışı sağlayacak TBWA Nabz nasıl çalışıyor? Cem Topçuoğlu anlattı.

- Oreo Türkiye pazarına nasıl girdi? Oreo Türkiye ekibini konuk ettik.

- Vestel’in #GururlaYerli kampanyasının arkasında nasıl bir strateji var? Campaign Couch’ta Vestel’den Tunç Berkman ve Concept’ten Volkan İkiler’le konuştuk.

- Hep trendleri gelişmiş batı ülkeleri üzerinden inceliyoruz. Peki Orta Doğu ülkelerindeki dijital trendler neler? Cheil inceledi.

Campaign Türkiye Nisan sayısındaki tüm konuları görmek için tıklayın… 

 

 

Hayatım reklam: Özgür Karaçak

$
0
0


Özgür Karaçak

Reklamcı olma sebebim: İlgisiz parçaları birbiri ile bağlayıp anlamlı bir bütün oluşturmaktan zevk aldığım ve bunu kendimi de ifade ederek yapabildiğim için reklamcılık benim için en doğru seçenekti.

İçinde olmaktan gurur duyduğum kampanyalar: Çok uzun yıllardır birlikte çalıştığım Prima markası için yarattığım her proje beni çok mutlu ediyor. Ama onların içerisinden birini seçmem gerekirse “Bebeğimle Büyüyorum” kampanyamızın yeri bir başkadır. Bunun dışında CarrefourSa için hazırladığımız “Tayfur Kurban”, Hayat Su’nun otuzuncu yılı için hazırladığımız “30 Yıldır Hayat” ve Orkid için hazırladığımız “Yaklaş Bu Anı Paylaş” kampanyalarını sayabilirim.

Başkası tarafından yaratılmış favori kampanyam: Michael Jordan’ın yer aldığı Gatorade için hazırlanan “Be Like Mike” ve Honda’nın son dönemde yayınlanan “Keep Up” kampanyaları, favoriler listemin ilk sıralarında yer alıyorlar.

Kariyerimdeki en iyi an: 13 yıldır Bahçeşehir Üniversitesi Reklamcılık Bölümünde lisans dersleri veriyorum. Bizzat kendi elimle ve hatta bir kısmını zorla sektöre soktuğum 50’nin üzerinde eski öğrencim var. Farklı ajans disiplinlerinde farklı pozisyonlarda görev yapıyorlar. Herhangi bir markamın toplantısında onlardan biriyle aynı masada oturduğum an, kariyerimde kendimi en iyi hissettiğim an oluyor.

İş hayatımdaki en utandırıcı anım: Uzun yıllar önce yöneticilik yaptığım bir ajansta departmanımdan bir arkadaşımızla iş ilişiğimizi kesme ve yola başka bir arkadaş ile devam etme kararı almıştık. İnsan kaynakları departmanı da gerekli süreci başlatmıştı. Ancak aramızdaki bir iletişimsizlik sebebiyle ayrılık konuşmasını kimin yapacağı konusunda bir hata yaptık. Ve bir sabah işe geldiğimde aynı masada yeni arkadaş bilgisayar başında çalışmaya başlamışken o gün itibari ile bize “bay bay” diyecek arkadaşı garip gözlerle ona bakarken buldum. Ve onda kimsenin onunla konuşma yapmadığını fark ettim. Değil iş hayatımda tüm hayatım boyunca kendimi bu kadar ayıpladığım ve utandığım bir an olmadı.

Bir kampanyada beraber çalıştığım en iyi ünlü: Çalıştığım birçok ünlü içerisinde, gerek pozitifliği gerekse de çalıştığı projeyi sahiplenişi ile Murat Boz’un benim için ayrı bir yeri olduğunu söyleyebilirim.

Bu sektörde birlikte çalışmaktan en mutluluk duyduğum insan: Benim SesliHarfler’i kurarken en önemli hedeflerimden bir tanesi, her gün gitmekten mutlu olacağım bir ajans yaratabilmekti. Şu anda birlikte çalıştığım ekibimle çok mutluyum. İyi kampanyalar gibi mutlu çalışma ortamı da birlikte yaratılan bir süreç.

Kariyerimde en büyük etkiye sahip olan kişi: Kendisinin bundan haberi olduğunu düşünmüyorum ama Özgür Sağlam’ın kariyerimdeki yeri çok ayrıdır. En gencinden en deneyimlisine, insanları ayırmaksızın herkesin önemli ve katma değer yaratabilecek bireyler olduğuna dair inancı, beni her zaman çok etkilemiştir. Küstahlığın bu işin gereklerinden biri olmadığını ondan öğrendim ve bu da bugün olduğum yere kendimden farklı biri gibi davranmadan gelmemi sağladı.

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Nisan 2015 sayısında yayınlandı.
Viewing all 14565 articles
Browse latest View live