Yaklaşık iki senedir araştırma kökenli programlarını Ankaralılarla paylaşan SALT Ulus, adından dolayı kapatılan bir spor kulübünün hikayesinin izini sürerek alışılmışın dışında bir sergi sunuyor.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Görsel bir araştırma niteliğindeki Dinamo Mesken sergisi, ülkenin travmalarından etkilenen bu amatör kulüp kadar kurulduğu bölgenin toplumsal yapısını ve 12 Eylül askerî yönetiminin kentsel stratejilerini de inceliyor.
Siyaset ve futbolu hem kaynaştırmış hem de ayırmış bir kulüp olan Ertuğrulgazi Gençlik ve Spor Kulübü, namıdiğer Dinamo Mesken, adını 1970’li yıllarda Sovyetler Birliği ve Avrupa’da şampiyonluğa ulaşan Dinamo Kiev’den alıyor. Bu sebeple, 12 Eylül Darbesi’nin ardından kulüp kapatılarak yönetici ve futbolcularından bazıları gözaltına alındı, işkenceye uğradı, yargılandı ve çeşitli cezalara çarptırıldı. Araştırmacı Ege Berensel, 1960’lar Bursa’sının “solcu semti” Mesken’deki toplu konut alanı, göçmen aileler, mahalle dayanışması, karşıt görüşlerin futbol sahasında mücadelesi üzerinden semt sakinlerinin yıllar sonra kulübü tekrar kurmak için bir araya gelişini takip ederek futbol üzerine geniş bir arşivsel sunum geliştiriyor.
Futbol ve siyasetin bu derece iç içe geçtiği Dinamo Mesken’in hikayesi, aynı doğrultuda reklam çalışmalarına yansıdı: Ofsayt, ceza sahası, deplasman gibi terimlerin sözlük anlamları, Dinamo Mesken’in başından geçen olaylara atıfta bulunarak Dinamo Mesken’li oyuncuların fotoğrafları üzerine yerleştirildi. “Ofsayt, en uçta tek başına kalmaktır”, “Deplasman, istenmediğin yerdir” ve “Ceza sahası, yasaklı hareketlerin ciddi sonuçlar doğurduğu alandır” tanımları, hem terimleri anlattı, hem de kulübün karşılaştığı tek başına kalma, kapatılma, istenmeme gibi durumlara vurgu yaptı.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Raket ve gazetelerde kullanılan çalışmalara ek olarak, Berensel’in Mesken mahallesi sakinleri ve Dinamo Mesken oyuncularıyla yaptığı röportajlardan bir seçki yapıldı. Seçkideki röportaj kesitleri, tanımlarla uyumlu bir şekilde eşleştirilerek serginin video reklamını oluşturdu. Tanımlar, aynı zamanda radyo spotu olarak kullanıldı.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
SALT İletişim ve Yönetim Direktörü Derya Açar Ergüç, serginin reklam kampanyasıyla ilgili olarak, “SALT Ulus’ta 14 Mart’a kadar devam eden Dinamo Mesken, sadece bir futbol sergisi değil, travmatik bir dönemde toplumun yapısına ve futbolun siyasetle olan ilişkisine bakan bir sergi. Futbol terimlerini reklam kampanyalarımıza taşıyarak Dinamo Mesken’in hikayesine gönderme yaptık. Sergi ve reklam çalışmalarımızın Ankaralıların ilgisini çekeceğini düşünüyoruz” dedi.
27 Ocak-14 Mart tarihleri arasındaki serginin iletişim çalışmaları gazeteler, raketler, sinema, radyo ve dijital platformlarda yer alıyor.
Dinamo Mesken Kampanyası
Reklamveren: SALT
Reklamveren Yetkilileri: Derya Açar Ergüç, Ceylan Tokcan Yüceoral, Melisa Korkmaz
Reklam Ajansı: Daniska
Daniska: Pemra Ataç Açıktan, Mutena Sezgin, Larissa Araz, Önder Dündar, Mehmet Akçakoca, Gökçe Işıl Şen, Seda Yıldız
Medya Ajansı: Cereyan ve Neodijital