2014, dijital platformların verimli kullanıldığı bir yıl oldu. Google, Facebook, Snapchat ve Tumblr gibi platformlarda reklamlar farklı yöntemlerle kullanıcıların karşısına geçti.
İşte öne çıkan 10 dijital reklam:
Google, Product Listing Ads ve AdSense for Shopping ile sanal alışverişe yeni bir soluk getirdi. Google bu hamlelerle Amazon‘a darbe vurmayı amaçlarken, arama motoru bu sayede 3′üncü parti sitelere yönlendirmeye başladı. Google, reklamverenlerden sadece, reklama tıklanarak siteye gelinmesi durumunda para aldı.
Snapchat
Snapchat, ilk reklam denemesini Universal Pictures filmi Ouija‘yla yaptı. Film vizyona girmeden önce yapılan tanıtımlar kullanıcıların gelen kutusuna düştü. Amazon’un Black Friday için Snapchat’i kullanması da bu platformun gelişeceğini gözler önüne seriyor.
Instagram, 2014′te reklam alanında kazananlardandı. Sponsorlu videoları hayata geçiren Instagram’ın ilk müşterileri arasında Disney, EA ve Banana Republic gibi markalar vardı.
Facebook
Premium Video Reklamları’nı Mart ayında hayata geçiren Facebook, birçok markayı kendine çekmeyi başardı. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg‘in sık sık videoyu gündeme getirmesi, platformun bu konuya nasıl yaklaştığını gösterir nitelikte.
Mikro paylaşım sitesi Twitter, platform üzerinden uygulama indirmeyi mümkün kılan sistemle kullanıcılarına yeni bir avantaj sundu. Şimdilerde Facebook ve Google da bunu destekliyor. Bunun yanı sıra Twitter’da Satın Al ve Göster butonları yer alıyor.
Tumblr
Platformun en akılda kalıcı reklam fikri, Sponsorlu Nokta‘ydı kuşkusuz. Tumblr’ın sonundaki noktanın herhangi bir markanın logosu olarak konumlandırılmasından yola çıkan proje Tumblr’a çok şey kazandırdı. Yahoo’nun bünyesinde bulunan Tumblr’ın 2015′te 100 milyon dolarlık reklam satışı gerçekleştirmeyi hedeflediği açıklandı.
Kik
Kik, yılın en çok ilgi çeken mecralarından biriydi. Bunda aslan payı Promoted Chat‘ti. Promoted Chat sayesinde birçok marka takipçileriyle birebir mesajlaşma fırsatına erişti.
Platform, sosyal medya reklamcılığına Promoted Pin‘le girdi. Kullanıcıların hangi kategorileri aradığına göre reklamlar çıkaran Pinteres’e ilgi Kraft, Dell ve Wallmart gibi markalardan oldu.
Pandora
Yılın en çok konuşulan kavramı stream’di kuşkusuz. Bu hizmeti veren Pandora, Sponsorlu Dinleme ürününü geliştirip sundu. Kullanıcıların sponsorlu video izlemesine karşılık bir saatlik reklamsız müzik dinlemesine olanak veren ürünü Fox aktif bir biçimde kullandı.
Listede ikinci kez kendine yer bulan Google, EA Sports’un Madden Amerikan Futbolu oyununa yönelik yaptığı Giferator dijital platformun en yaratıcı biçimde kullanılmasına güzel bir örnek oldu. Google tarafından geliştirilen sistem sayesinde kullanıcılar kendi Gif’lerini yapma imkanına erişti.
Kaynak: AdWeek